Vision, Riktning, Ambition… många namn att välja mellan

Ta fram visionen som ditt företag eller organisation har och läs den för dig själv. Fundera lite kort kring

  • Vad motiverar dig i den?
  • Hur ser du att ditt bidrag kan vara för att göra den möjlig?
  • På en skala 0-10 där 10 är högst hur möjligt tror du det är att uppnå visionen?

Utifrån temat som inleddes förra veckan kring förändringspyramiden så definieras vision som ”en mental bild över vad framtiden vill/kan vara” men också med en tydlig addering i att det ska vara ett bidrag till ett större sammanhang än sin egna bubbla.

Vision har många olika synonymer. Här är några jag fick listade när jag ställde fråga till ChatGPT:

Synonymer för vision som framtidsbild eller mål:

  • Framtidsdröm
  • Riktning
  • Målbild
  • Framtidsvision
  • Idealbild
  • Strategisk inriktning
  • Förväntning
  • Önskat läge
  • Ambition
  • Framtidsperspektiv

Synonymer för vision som en klar idé eller koncept:

  • Föreställning
  • Tanke
  • Uppfattning
  • Koncept
  • Idé

Synonymer för vision som inspiration:

  • Inspiration
  • Ledstjärna
  • Guidning
  • Drivkraft
  • Syfte

Jag personligen gillar att beskriva vision som en tavelram med målande bild i. Tänk dig som att du håller i en travelram i båda händerna och tittar igenom den. Beroende på hur stor ramen är, vart du riktar den, och hur nära du håller den så kommer du se olika mycket genom ramen. (Sticker du igenom ditt huvud så kommer du få ett ännu vidare perspektiv!) Där du är nöjd med innehållet och fångat innehållet i din vision, tar du en mental bild som du sätter in i ramen. Du har därmed bestämt dig för en riktning, hur du visualiserar din vision, hur stor ram/hur stort bidrag/omfång visionen har.

Som addering till detta särskiljer jag på Vision, Ambition och Mål. Det finns många olika definitioner, men jag förklarar det som följande bild.


Där Ambition är en delmängd av Visionen. Ambition kan vara det som vi som företag har valt att uppnå inom 3-5 år. Målen är de som ligger i närtid, inom ett år. Ju närmare vi är i tid att de ska vara genomförda så blir också det än mer konkret och tydligt vilket resultat som ska uppnås.

Vad är det som gör att en vision är bra, bättre eller riktigt bra!

För företag och organisationer är visionen ett sätt att dels att attrahera och engagera sina medarbetare – att de känner att de är med och bidrar till något de vill vara delaktiga i. Det är också ett sätt att attrahera kunder och samarbetspartners för genom visionen så blir det också ett sätt att beskriva vilken typ av avtryck som man vill göra framåt. Ett bolag som som vill bidra till en framtid där det är friskare luft kommer antagligen inte ens överväga att att köpa tjänster från ett företag som ser kolkraftverk som den primära energikällan i framtiden.

Så vad är det viktigt att en vision kan förmedla?

Den är målande – att den målar upp en framtid kring hur det då ser ut. Detta kan vara kring vad är förändrat, mer eller mindre av.

Den är motiverande – att den kan beskriva det som är annorlunda på ett sådant sätt att det är verkligen är intressant att lägga in extra kraft och ambition att nå dit. Till en början är kanske motivationen snarare att komma ifrån något besvärligt och nå ett ”enklare” läge.

Att det är möjligt – ju mer målande den är och ju bättre som vi kan föreställa oss i en värld där denna vision fått liv ju mer ser vi också möjligheter att nå dit. En vision kan sträva långt men viktigt att kunna förmedla att det finns möjliga vägar ditåt.

Att det är ”my business” – Att det finns delar som jag ser hur jag kan bidra in i detta – kan vara så konkret som genom tjänster och produkter. Att det också att jag är villig att ta mitt ansvar i att agera för att detta ska realiseras.


En riktigt bra konstnär fångar ju inte bara en fantastisk bild med sin målning den förmedlar även känslor som gör att du som åskådare dras in i bilden och berörs på ett eller annat sätt. Så när du som ledare berättar om er organisations vision – måla upp den så att den som lyssnar känner att där vill den nå och den vill bidra in i detta.

Att reflektera kring


Utifrån inledningen av detta inlägget kring er nuvarande vision. Hur kan du göra den än mer målande, motiverande, möjlig och där du aktivt agerar och bidrar för att ta steg i den riktningen?

Du kan använda följande frågor för att göra det mer målande:

– Vad vill du/ni skapa i världen som ligger bortom dig/er själva?

– Vad vill du se mer och mindre av i världen?

– Hur ser världen ut som du vill tillhöra?


Det bästa knepet jag tar till för att göra visionen än mer målande är att tänka som om jag har en tidsmaskin och den tar jag mig till framtiden då visionen är verklighet. Att vara där och se, uppleva och träffa andra skapar tydligheten, delaktighet med mera.

Lycka till i visionerandet! För annars blir det kanske som i Alice i Underlandet

– “Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?”

– “Det beror på vart du vill komma” svarade katten

– “Det spelar inte så stor roll…”, sa Alice

-“Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar”, sa katten

– “…så länge som jag kommer någonstans”, fortsatte Alice

– “Åh, det kommer du att göra”, sa katten, “bara du går tillräckligt långt”.

Förändring – 🙌 eller 😱

Förändring. Ett ord som kan väcka både inspiration och obehag. Hur är din relation till förändring? Är du en person som välkomnar den, eller känns det mer som en osäker mark där du helst undviker att kliva?

Vissa förändringar är planerade – som ett nytt jobb eller att fylla jämnt. Andra kommer som en blixt från klar himmel – en uppsägning, en oväntad sjukdom eller en global händelse som påverkar oss alla.

Men en sak är säker: Förändring är en del av livet

Det vi kan påverka är hur vi förhåller oss till förändringen och hur vi tar oss an den. Det var just detta jag själv fick insikt om när jag för snart 10 år sedan introducerades till Förändringspyramiden – en modell som vuxit i betydelse för mig både i organisationer och i mitt eget självledarskap.


Vad är Förändringspyramiden?

Förändringspyramiden, skapad av Robert Dilts, är en modell för att förstå och navigera förändring – vilka aspekter att ha koll på. Den bygger på sex faktorer som påverkar hur vi agerar och utvecklas – både som individer och organisationer. Faktorerna ligger i en bestämd ordning av en anledning – berättar snart mer.

Modellen ser ut så här, från topp till botten:

Förändringspyramiden
Vision/Högre syfte
Identitet
Värderingar & Föreställningar
Kunskap & Färdigheter
Beteende
Miljö & Omgivning

1️⃣ Vision/Högre Syfte:
– Vad bidrar jag/vi till i ett större sammanhang?
– Exempel: Samhälle, demokrati, miljö.
– Fråga: Vad är jag/vi en del av?

2️⃣ Identitet:
– Vem är jag? Vilka är vi som organisation?
– Vad gör oss unika och särskiljer oss?
– Fråga: Vem är jag/vi?

3️⃣ Värderingar & Föreställningar:
– Vad motiverar oss? Vad driver våra val och handlingar?
– Detta är både utifrån hur jag vill vara och hur jag väljer att se/utvärdera omgivningen
– Fråga: Varför gör vi detta?

4️⃣ Kunskap & Färdigheter:
– Vilka kompetenser och kunskaper behövs?
– Vilken strategi/plan är det för att uppnå visionen. Vad behöver vi vara bra på?
– Fråga: Hur kan vi uppnå detta?

5️⃣ Beteende:
– Vad gör vi konkret? Vilka handlingar sker dagligen?
– Fokus på hur vi agerar. Det som syns utåt.
– Fråga: Vad gör vi?

6️⃣ Miljö & Omgivning:
– Den fysiska platsen och de yttre faktorerna.
– Yttre faktorer som påverkar som lagar och regler, lokaler, väder, räntor osv.
– Fråga: Var och när sker det?

Förändringspyramiden
Vision/Högre syfte - Del av?
Identitet - vem?
Värderingar & Föreställningar - Varför?
Kunskap & Färdigheter - Vad?
Beteende - Hur?
Miljö & Omgivning Var?När?

Ordningen på faktorerna är viktig

Pyramiden är uppbyggd i denna ordning av en anledning:

Varje nivå har en koppling/påverkan till de närmsta lagren.

Det som ligger högre upp styr de lägre nivåerna i högre grad.
Exempel: Om du har ärlighet som en värdering, kommer det att påverka både hur du beter dig och vilka beslut du fattar.

Förändring på högre nivå ger större genomslag.

Förändring på högre nivå ger större genomslag.
Att förändra en organisations värderingar påverkar både beteenden, kunskap och miljö. Att enbart ändra fysiska faktorer (som att renovera kontoret) ger sällan långsiktig förändring är om de inte är i linje med de högre faktorerna .

Samtidigt kan de högre faktorerna vara mer utmanande att skapa förändring kring. Ta till exempel identitet. Detta är något som har byggts upp under en lång tid och därav mer krävande.


Vad är roten till problemet?

Bitvis uppmärksammar vi ett problem som uppstått. Vi märker att det är något som skaver/inte fungerar. Det är lite ”skevt”/”ostabilt” i vår pyramid.

Ett företag upplevde hög personalomsättning. De som säger upp sig säger att de inte är motiverade att gå till jobbet. Därför bestämmer sig ledningen att investera i lokalerna, att skapa ett nytt lunchrum och samlings ytor. Det gav en tillfällig förbättring, men snart återkom problemen.

Det visade sig att grundproblemet låg på en annan nivå. Vid intervju av medarbetare som sagt upp sig så uttryckte de att företagets värderingar om ”Ansvarstagande” och ”Lyhörd” inte efterlevdes. Ledningen pratade om vikten att ta ansvar, följde inte själva de policys som fanns på plats – de agerade därmed inte ansvarstagande. När medarbetare gett förslag på förbättringar hade de upplevt att deras chef inte hade lyssnat på förslaget.

När ledningen istället började arbeta aktivt med värderingarna, skapa dialog och utveckla sina ledarskapsfärdigheter – började förändringen verkligen ske.

Därför är det bra att ta en objektiv titt på problemet och se är detta roten till problemet eller är det ett symptom på något annat? Detta för att bli mer effektfull i de förändringar som görs.


Hur Använder Du Förändringspyramiden?

När du står inför en förändring eller ett problem:

1️⃣ Identifiera utgångsläget:
– Vad är problemet eller möjligheten?
– Vart utgår förändringen/problemet ifrån?
– Vilka nivåer i pyramiden berörs?

2️⃣ Reflektera :
– Är det ett symptom eller grundorsak?
– Var utgå ifrån för att skapa långsiktig förändring?
– Vad ska förändras?
– Vilken skillnad är det jämfört med idag när detta är förändrat?

3️⃣ Ta nästa steg
– Börja på den högsta nivån som påverkas.


Hur Ser Din Pyramid Ut Just Nu?

👉 Vilken förändring står du inför just nu?
👉 Vilken nivå i pyramiden är det som du ska förstärka?

💬 Dela gärna dina reflektioner i kommentarsfältet – eller hör av dig så kan vi sortera det tillsammans.

Vill du lära dig ännu mer?
Jag kommer under de kommande veckorna att dyka djupare in i varje nivå i Förändringspyramiden och hur du kan använda den i din vardag – både i privatlivet och på jobbet.

📚 Är du riktigt nyfiken redan nu? Då rekommenderar jag boken “Next Generation Entrepreneurs: Live Your Dreams and Create a Better World Through Your Business” av Robert Dilts.

Vit canvas – gott nytt år!

Nyåret inleddes med en rejäl snöstorm. Trots den vinande vinden och snön som piskade vågrätt, bestämde jag mig för att ta mig ut på en promenad. Bitvis var konturerna av vägen nästan osynliga – en vit canvas där endast de närmsta snöpinnarna skymtades.

Men jag fortsatte. Steg för steg. Inte för att jag såg hela vägen, utan för att jag hade en tydlig riktning inom mig. Jag visste vart jag ville, och snöpinnarna blev mina vägvisare. Tempot var långsammare än vanligt, men varje steg förde mig närmare målet – en värmande brasa och en kopp te vid hemkomsten. ☕️🔥

Är Ditt 2025 En Vit Canvas? 🎯

Kanske känns det nya året som en vit canvas för dig också? Otydligt, oskarpa konturer kring exakt vart du ska. Men du har en känsla, en riktning – en vision om vart du vill. Kanske kan du redan nu föreställa dig den där sköna känslan av att ha nått fram – att känna värmen från brasan, lugnet när du når dina mål.

Men vad gör du när konturerna är suddiga? När snön piskar och du bara ser några meter framför dig?

3 Nycklar för Att Ta Ditt Första Steg:

1️⃣ Fråga dig själv: Vad är viktigast just nu? Vad är det allra första, lilla steget du kan ta idag?
2️⃣ Fokusera på skillnaden: Vad skiljer nuet från nästa steg? Vad känns annorlunda när du tagit det klivet?
3️⃣ Håll Rörelsen Levande: Även om tempot varierar, även om stegen känns små – fortsätt framåt. Det är rörelsen som tar dig till målet, inte tempot.

Reflektion Från Snöstormen – Att ta med framåt

❄️ Otydliga konturer betyder inte att du är vilse. Lita på ditt inre GPS – du har redan riktningen.
❄️ Tempot varierar – och det är okej. Snöstormen gjorde att jag fick sänka takten. Samma sak händer i livet. Håll rörelsen igång.
❄️ Skydd längs vägen. På min promenad fanns det träd och buskar som gav skydd. När du fortsätter framåt i din resa kan du hitta stöd och nya möjligheter du inte såg från början.

Lägg fram din Vita Canvas framför dig! 🎨

Jag njuter av den tomma canvasen framför mig just nu. Den påminner mig om möjligheten att aktivt välja vad som ska synas – vad som är viktigast och varför.

👉 Vad fyller du din canvas med i år?
👉 Vilket första steg kan du ta redan idag?

💬 Dela gärna din reflektion i kommentarerna! Låt oss inspirera varandra att starta 2025 med klarhet, riktning och energi. 🚀

🎁 Vill du ha extra stöd att reflektera kring vad du vill skapa under 2025?
Jag har skapat en övning för att hjälpa dig summera det viktigaste från 2024 och tydliggöra din riktning framåt. Den finns fortfarande tillgänglig!

👉 Till Unwrap 2025 – Ta del av övningen här

Våga Utmana Dina Valda Sanningar och Skapa Förändring 🌟

Som chef, ledare eller kollega har du säkert stött på kommentarer som:

  • ”Så kan vi väl inte göra, vi har ju alltid gjort så här.”
  • ”Men jag är ingen säljare.”
  • ”Jag har inget tålamod så därför kan jag inte hålla i min träning”

Det här är exempel på valda sanningar – övertygelser vi håller fast vid för att de känns bekväma och bekanta. Dessa sanningar formar våra strategier i vardagen och styr vårt beteende, ibland utan att vi ens är medvetna om det. Men vad händer när dessa sanningar inte längre fungerar eller håller oss tillbaka?


När En Sanning Inte Längre Räcker

Jag brukade tro att eftersom jag är en ”morgonpigg person”, var det enda rätta att träna på morgonen. Och det fungerade – tills jag började ett jobb där jag behövde ta tåget kl. 06. Till råga på allt hade jag även programmerat in antagandet att jag inte fixar att träna på kvällen för att då är jag ju redan så trött, och framförallt vill jag ju inte bli pigg igen efter träningen. Jag vill ju få en god natts sömn. Så därmed fick träningen fick stryka på foten. Just då tänkte jag inte så här men i efterhand så har jag insett att min övertygelse faktiskt var ett hinder. Nu flera år senare har jag kommit igång med träning igen, och nu har jag haft prioriteringen att jag ska hålla i träningen – oavsett vilken tid på dagen det är. Det har medfört att jag hamnat på gymmet på eftermiddag och kväll i högre utsträckning. Häromkvällen gjorde jag reflektionen att min gamla ”sanning” fick nu revideras rejält. Det har visat sig vara riktigt gött att träna på kvällen! Kvällsträning blir ett sätt att rensa huvudet, skapa ett lugn inför kvällen och därmed är min sömn positivt påverkad. Likaså är jag mer ”uppvärmd” och kan ta i mer för jag känner att jag har mer ork. Så framåt är det att jag är en morgonpigg person som tränar när det passar mitt schema bäst på dagen.

valda sanningar kan revideras. Vi kan ifrågasätta dem, testa nya sätt och upptäcka bättre lösningar.


Verktyget ”Glassbumerangen”

Hur kan du som ledare eller chef hjälpa andra att utmana sina valda sanningar? Ett enkelt men kraftfullt verktyg är ”glassbumerangen”, inspirerat av coachen Kjell Enhager.

Det fungerar så här: Om någon säger ”jag kan inte göra det där”, bekräfta deras ståndpunkt, men öppna för ett nytt perspektiv: ”Jag vet att vi inte kan få någon glass nu men om vi skulle det vilken skulle du välja?”

  • ”Jag vet att vi alltid har gjort så här för att nå dessa resultat. Men tänk om vi kunde nå samma mål på ett enklare sätt? Hur skulle vi göra då?”
  • ”Jag vet att du inte ser dig själv som en säljare, men om du skulle vara det hur kan du använda dina erfarenheter som kravställare i de dialogerna? ”

Skapa Nyfikenhet och Utforska Möjligheter

Att förändra en vald sanning kräver mod och nyfikenhet. Genom att ställa frågor och utforska ”tänk om”-scenarier kan vi skapa utrymme för nya möjligheter. Valda sanningar som tidigare hjälpt oss kan ha blivit föråldrade. Så hur kan vi hjälpa varandra att identifiera och omformulera dem?

Tips kan vara att vara nyfiken på hur du talar till dig själv. Att be andra att lyssna på dig utifrån vad som kan vara ”valda sanningar”. Som coach lyssnar jag ofta efter det hos mina klienter för att dels skapa medvetenhet och även nyfikenhet kring vad ska användas framåt.


Reflektionsfrågor för att utmana valda sanningar:

  1. Vilka valda sanningar håller dig tillbaka i ditt arbete eller liv?
  2. Om du reviderar dessa för att få än mer effekt i det du gör vad skulle du då ändra?
  3. Vilken liten test kan du göra redan idag för att testa den potentiella nya ”valda sanningen”?

💬 Hur arbetar du med att utmana valda sanningar i ditt ledarskap? Kommentera gärna och dela dina erfarenheter!

💡Har du rätt mätpunkter för att se dina framsteg?

Nu när året börjar närma sig sitt slut, är det en perfekt tid för reflektion och utvärdering. Hur har vi tagit oss framåt mot våra mål? Hur vet vi om vi är på rätt väg? För många av oss handlar det om att använda mätpunkter – indikatorer som visar hur vi ligger till. Men är de alltid rättvisande? 🎯

När mätpunkter leder oss vilse

Vi är vana vid att sätta upp mätpunkter för att följa upp vår prestation. I arbetslivet kan det vara försäljningssiffror, leveranstider eller andra mätbara resultat. Privat kan det handla om träning, ekonomi eller tid spenderad på olika aktiviteter. Men har du någonsin känt att de mätpunkter du valt skickar dig i olika riktningar? Eller att de ibland inte ens speglar det som verkligen är viktigt för dig?

Exempelvis är det lätt att mäta yttre förändringar, som hur mycket vi har sålt eller hur många kilo vi lyft på gymmet. Men hur mäter vi det som verkligen gör skillnad på lång sikt? Hur följer vi upp om vi lever mer värderingsstyrt, eller om vi har skapat ett arbetsklimat där innovation och kreativitet frodas? 💡

Så här inför det nya året – tänk om

Inför ett nytt år är det vanligt att sätta upp nya mål och visioner. Det är spännande och ger en känsla av nystart! Men ofta saknar vi rätt indikatorer för att verkligen kunna följa vår riktning. När vi sätter upp våra mätpunkter för nästa år, hur kan vi göra dem mer meningsfulla och hållbara? Här är några frågor att reflektera över:

  • Vad är verkligen viktigt för mig och mitt team? Vad vill vi uppnå på lång sikt och hur kan vi spegla detta i våra mätpunkter?
  • Hur kan vi mäta inre förändringar? Kan vi utvärdera hur mycket bättre vi har blivit på att samarbeta, lyssna, eller fatta värderingsstyrda beslut? Skapat trygghet i vårt team?
  • Hur säkerställer vi att vi håller kursen? Vilka små steg kan vi följa upp för att se att vi rör oss i rätt riktning varje dag, istället för att bara jaga stora resultat?

En uppmaning till handling

Att välja rätt mätpunkter är mer än att bara sätta upp siffror på ett papper. Det handlar om att välja vad som verkligen spelar roll och att följa upp på ett sätt som stöttar både vår riktning och våra värderingar.

Så, hur jobbar du eller ditt team med mätpunkter? Har ni några insikter att dela? Eller kanske frågor ni brottas med inför nästa år? Kommentera gärna – jag är nyfiken på att höra dina tankar!

Vill du veta mer?

Vill du fördjupa dig i hur du kan skapa en hållbar riktning med rätt mätpunkter för att följa din utveckling? Hör av dig, så pratar vi vidare om hur vi kan göra din egna eller din organisations resa ännu mer framgångsrik! 🚀


Låt oss prata om mätpunkter som verkligen gör skillnad – de som hjälper oss att hålla fokus på det som är viktigast. 🌟

🌟 Skapa en Attraktiv Riktning 🚀

Med 55 dagar kvar kan vi fortfarande göra en stor skillnad. 💪 För många företag och organisationer är årets sista kvartal en enda lång sprint. Affärer ska avslutas, projekt slutföras, budgetar fastställas, och personliga utvecklingsmål nås för att säkra både framgång och bonus. 🎯 Det blir lätt en intensiv, utmattande period, och när nyårsafton väl kommer pustar många ut – ”nu är det ju ett helt år kvar till nästa gång.” Men att rusa in över mållinjen, pausa och sedan ”börja om” leder ofta till att första kvartalet försvinner i väntan på klarhet och riktning. Då tappas värdefull tid. ⏳

👟Steg för Steg, istället för Sprint

Jag vill visa att en hållbar riktning, som är både möjlig och attraktiv att följa, gör att vi kan hålla ett jämnare tempo året runt. Detta är en central tanke i Färgrikt Ledarskap. Med en riktning som är klar och tydlig kan vi ta små steg varje dag, istället för att behöva lägga all energi i korta, intensiva perioder. 💡

En person som verkligen har gjort detta är Henrik, som jag har haft förmånen att coacha. Henrik berättade att han tidigare såg många av sina mål som avlägsna drömmar. 💭 Genom Färgrikt Ledarskap har han lärt sig att bryta ner sina långsiktiga mål i mindre, hanterbara steg och att börja ta små, konsekventa steg varje dag. 📅 Detta arbetssätt har hjälpt honom att bygga självförtroende, hitta sitt tempo och bibehålla riktningen utan att behöva ”börja om” hela tiden. Det viktiga är inte att sprinta för att snabbt nå ett mål, utan att göra det möjligt att uppnå långsiktiga resultat – med både energi och balans. ⚖️

Hur Hittar Du Din Egen Hållbara Riktning? 🌱

Det finns inget magiskt datum för förändring, men det finns möjligheter varje dag att rikta om och ta steg mot det du vill uppnå. Ett sätt att börja är att fråga dig själv:

  • Vad är min övergripande vision? ✨ Gör den målande och tydlig så att den verkligen inspirerar dig.
  • Vilka små steg kan jag börja ta varje dag för att skapa en känsla av framsteg? 🛤️ Låt stegen vara så små att de känns överkomliga men ändå betydelsefulla.
  • Hur kan jag hålla riktningen tydlig för mig själv och mitt team, så vi skapar rörelse kontinuerligt? 💬 Genom tydlig kommunikation och regelbunden påminnelse om varför varje steg är viktigt.

Att skapa en attraktiv och möjlig riktning innebär att hela tiden hålla ett stadigt tempo och vara medveten om de steg du tar – så att varje dag räknas och bidrar till helheten. 🌄

Vill du skapa en hållbar riktning för dig själv eller din organisation – en riktning där varje steg räknas och bygger på varandra? 🌍 Tänk dig en organisation som inte väntar på att pusta ut eller invänta nya direktiv, utan som ständigt tar steg framåt och agerar utifrån en tydlig, inspirerande vision.

Jag hjälper mina kunder att konkretisera sina visioner, så att de inte bara blir ord, utan aktiva riktlinjer som inspirerar och vägleder, året runt. Genom att hålla en kontinuerlig kurs blir framstegen tydliga, energin hållbar och förändringskraften långsiktig. 🌱✨

Är du redo att utforska hur du kan skapa en hållbar riktning och tydlig vision för att nå dina mål, steg för steg? Låt oss prata om hur du kan ta nästa steg mot en framtid som bygger på kontinuitet, inspiration och handling! 💼👣

Att våga måla utanför linjerna – Kreativitet i ledarskap ✨🎨

Du vet den där känslan när en lite ”crazy” idé ploppar upp – något som känns annorlunda och utmanar ditt vanliga mönster – men ändå passar perfekt med där du vill vara, eller med det projekt du jobbar på. Istället för att ifrågasätta eller hitta ursäkter, så peppar du dig själv och säger “Let’s do it!” och du tar action.

Hur är känslan efteråt? Stolthet? Glädje över att du vågade testa något nytt? Kanske känner du att du har fått igång en positiv rörelse. Nya idéer kanske poppar upp direkt och du ser fler möjligheter framåt.

Resultatet är inte det viktigaste – det är lärandet och modet att fortsätta testa.

Vad krävs för att vara kreativ och möjliggöra nya idéer?

Jag har reflekterat över vad som får mig att hamna i ett kreativt tillstånd. För mig handlar det om att:

  • Ha en stabil struktur i bakgrunden, som hjälper mig att hålla fokus och känna trygghet.
  • Må bra och vara utvilad, eftersom energi och balans ger plats för kreativitet.
  • Inspireras av något nytt eller annorlunda som väcker min nyfikenhet och lösningsorientering.
  • Ha en tydlig vision som fungerar som min riktning framåt.
  • Omgivningen spelar roll – när jag befinner mig i sammanhang med människor som gillar att utmana och testa, då växer min kreativitet.

Det som är viktigast kommer dock efteråt – när jag stannar upp och frågar mig själv: “Vad har jag lärt mig?” Då brukar jag fira, sträcka på mig och säga: “Härligt! Du vågade testa, du är grym!” Den där sprittande känslan av stolthet samlar jag på. Jag använder den som bränsle för att öka mitt mod och mitt självförtroende inför framtida utmaningar.

Kreativitet och självförtroende är som ett muskelminne 💪

Ju mer vi tränar på att våga och skapa, desto starkare blir vi. Det bygger ett pluskonto av mod och självförtroende, som vi kan använda när vi ställs inför tuffare perioder.

I mina olika roller som chef och ledare har jag insett att ju mer kreativ jag är, desto bättre blir resultaten. Allt lyckas förstås inte, men med en positiv rörelse och fler actions på gång kompenserar jag för de hinder jag stöter på. Och viktigast av allt – det är roligare när man är kreativ, nyfiken och vågar ta modiga steg.

Jag ser samma sak hos deltagarna i Färgrikt Ledarskap:

”Jag skrev någonstans i mina papper: ’Våga stå upp för dig själv’, och jag har verkligen gjort det mycket mer än jag någonsin trodde att jag kunde.” 🌟

”Jag hade mål som kändes omöjliga att nå, men genom att bryta ner dem och ta små steg varje dag har jag faktiskt kommit längre än jag trodde. Nu gör jag rätt saker i rätt ordning.” 💡

Vill du också bygga dina kreativa muskler? 💪 Prata med mig så hittar vi var du ska börja för att bli starkare, och tillsammans kan vi utveckla ditt ledarskap så att du vågar ta nya, modiga steg framåt.

Vad har präglat dig till att vara den du är idag?

Vem eller vilka har format dig, och hur har dessa personer och händelser påverkat ditt sätt att leda och agera?

Låt mig ta dig tillbaka till sommaren mellan min studentexamen och början på mitt nya kapitel. Jag hade precis blivit antagen till högskolan, och där stod jag, nere i vår familjs färgbutik, där jag jobbat under helger och skollov så länge jag kan minnas. Jag föddes nämligen in i en färghandlarfamilj.

Min farmor och farfar startade en golvläggarfirma på 60-talet, och deras fyra söner, inklusive min far, växte in i arbetet. Företaget expanderade och blev till en butik där vi sålde färg, tapeter, klinker – allt du kan tänka dig för att skapa ditt drömhem. 🎨 Det var naturligt för mig att cykla dit efter skolan, sätta mig i fikarummet och göra mina läxor, eller hjälpa farmor att fylla hyllorna med färgburkar.

Som tonåring började jag dock bli trött på det – eller kanske snarare rädd för att fastna där. Min far hade gått direkt från sin realexamen till butiken och aldrig riktigt fått chansen att studera, trots att han egentligen ville. Han uppmuntrade mig och min bror att gå vår egen väg och välja det vi verkligen ville göra.

Så när jag fick antagningsbeskedet till högskolan för programvaruutveckling var jag överlycklig! 😄 Jag skulle flytta till en ny stad och starta ett nytt kapitel. Jag skulle göra något helt annat än att sälja färg. Det var så spännande! 🎓✨

Men idag, när jag tittar i backspegeln, är jag faktiskt stolt över att vara en färghandlardotter. För den uppväxten har gett mig värdefulla insikter och erfarenheter som jag inte hade fått någon annanstans. Jag har sett hur det är att driva företag, både när det går bra och när det är tufft. Länge sa jag: ”Aldrig att jag ska bli företagare!” eftersom jag såg hur mycket dedikation och uppoffringar det krävde.

Men jag lärde mig tidigt vikten av att lyssna på kundernas behov innan jag gav råd eller stöttning. Detta är något jag alltid har med mig, oavsett sammanhang. Från min farmor lärde jag mig att alltid vara hjälpsam och aktiv genom att se hur hon var och vad hon gjorde. Hon var en förebild som formade mitt sätt att ta ansvar och visa omtanke.

Min far och mina farbröder har lärt mig så mycket om företagsledning, strategi och att vara värderingsstyrd och lösningsorienterad. De har visat mig vad det innebär att leda med hjärtat men samtidigt ha en strategisk inriktning. 🌟

Aldrig trodde jag, där under sommaren 1998, att jag skulle stå här idag, år 2024, och prata om Färgrikt Ledarskap. Men nu när jag gör det, förstår jag att detta har varit en viktig del av vem jag är – och det är en del av min unika färgpalett. 🌈

Alla dessa erfarenheter har byggt upp min ledarpalett och format mig till den ledare jag är idag. Och det är just detta jag vill uppmuntra dig och andra till: att förstå och använda sin egen färgpalett – de erfarenheter och verktyg som skapar det mest effektfulla sättet att leda sig själv och andra med empati, strategi och glädje. 💪❤️

Så min fråga till dig är: Vad bygger upp din unika ledarpalett?
Vilka ”färger” har du, och vilka kompletterar de personer du har runt dig? 🎨

Vilka är dina gränser? Hur bra är du på att respektera dem?

Hur bra är du på att sätta gränser? Har du koll på var de går? Och framförallt, hur bra är du på att följa dem? Handen på hjärtat – uppmärksammar du verkligen dina egna gränser?

Jag satt på en bänk vid ett vattenbryn en tidig morgon. Klockan var ungefär 5, och naturen började sakta vakna till liv runt omkring mig. Fåglarna började kvittra, och solen steg sakta upp över horisonten. Strandkanten som jag tidigare suttit nära hade dragit sig längre bort, och ju längre jag satt där, desto tydligare blev konturerna av strandens gräns. Det som tidigare hade svämmat över började dra sig tillbaka, och gränserna blev plötsligt mycket tydligare.

När jag såg detta insåg jag att det var precis så mitt liv såg ut just då. Jag hade haft så många ”måsten” och uppgifter att ta itu med, både på jobbet och hemma, att det kändes som en översvämning. Tempot jag hade hållit hade gjort att allt kändes överväldigande, och jag hade helt tappat bort var mina gränser gick. Jag visste att de fanns där någonstans, men jag kunde inte längre se dem.

Medan jag satt där på bänken började jag reflektera över mina gränser och hur jag kunde göra dem tydliga igen. Jag började ställa mig själv frågor kring olika delar av mitt liv: ”Vad är viktigt på riktigt? Leder detta mig i den riktning jag vill?” Jag stämde av dessa frågor med mina värderingar: ”Hur kopplas detta till den jag vill vara och de värderingar jag lever efter?”

Under de följande dagarna blev det mitt fokus att börja få ordning på min ”översvämning” och sakta men säkert dra tillbaka vattnet för att tydliggöra mina gränser. Jag blev nyfiken på vilka gränser som verkligen betydde något för mig, och hur jag kunde upprätthålla dem.

Ett annat sätt att likna gränserna är att jämföra två träd. Ett av träden har tappat sina löv och visade sin struktur tydligt, medan det andra fortfarande var täckt av löv vilket döljer grenarna. Trädet utan löv visar tydligt sina gränser – hur grenarna är fördelade och var de slutar. Det var lätt att se strukturen. Det lövklädda trädet däremot döljer sin inre struktur, vilket gör det svårt att se hur grenarna ser ut.

Ibland behöver jag och du ”plocka bort våra löv” för att få en tydligare bild av vår egen struktur och våra gränser. Vi måste ställa oss själva frågan: ”Är det jag gör livgivande, eller är det något som borde tas bort för att ge kraft och näring åt andra delar av mig själv?”

När vi börjar skala bort det som inte längre ger oss energi, ser vi tydligare var våra gränser går och vad som verkligen behöver näring. Det ger oss möjlighet att stärka vår grundstruktur så att vi framöver kan ”bära än fler fina löv” – att blomstra och växa i linje med våra värderingar.


Reflektera över dina egna gränser:

  1. Var är viktigt för dig? Har du tydligt definierat dina personliga och professionella gränser? Hur bra är du på att följa dem?
  2. Vad är livgivande för dig? Finns det uppgifter, relationer eller åtaganden som tar mer än de ger? Är det dags att ”plocka bort några löv” eller gren för att ge näring åt de delar av ditt liv som verkligen betyder något?
  3. Hur kan du upprätthålla dina gränser? Vad behöver du göra för att försäkra dig om att dina gränser respekteras, både av dig själv och andra?

Att sätta och upprätthålla gränser är avgörande för att leva ett balanserat och meningsfullt liv. Genom att tydliggöra våra gränser kan vi skapa mer utrymme för det som verkligen betyder något och bygga en starkare grund för oss själva.

Självledarskap – Var nyfiken på dig själv och skapa ökad självinsikt genom daglig reflektion

Självledarskap är en nyckel till hållbar framgång, både i livet och karriären. Det handlar om att ha förmågan att leda sig själv, att vara medveten om sina egna känslor, tankar och beteenden, och att kunna agera medvetet för att nå dit du vill. En av de grundpelare som självledarskap bygger på är självinsikt.

Att förstå sig själv innebär att vara medveten om sina styrkor, svagheter, värderingar, drivkrafter och beteenden. Genom att arbeta aktivt med självinsikt får du inte bara bättre insikt i vem du är, utan du kan också hantera utmaningar med större lugn och klarhet. Ett kraftfullt sätt att utveckla självinsikt är att arbeta med daglig reflektion. Det hjälper dig att se på dina tankar, känslor och beteenden från olika perspektiv och undvika att fastna i negativa generaliseringar som ”allt är dåligt” eller ”ingenting fungerar”.

Även när saker inte går som planerat eller när du inte uppnår önskat resultat, finns det alltid värdefull kunskap att hämta. Daglig reflektion hjälper dig att hitta nya vägar framåt. Genom att skriva ner dina tankar och reflektioner får du dessutom två vinster: Du kan återkomma till dina insikter senare och se hur du har utvecklats, och du kan lägga ifrån dig problemet en stund, vilket ger dig ett mer objektivt perspektiv.

3 Tips för att arbeta med självinsikt:

  1. Gör reflektion till en daglig vana
    Ta fem till tio minuter varje dag för att reflektera över dina tankar, känslor och handlingar. Det behöver inte vara långt eller komplicerat – det viktiga är att vara konsekvent. Genom att regelbundet reflektera skapar du en vana som hjälper dig att förstå dig själv bättre över tid.
  2. Utgå från flera perspektiv och vad du kan göra annorlunda nästa gång
    När du reflekterar, försök att se situationen från olika perspektiv. Hur skulle någon annan uppfatta samma situation? Finns det andra faktorer som kan påverka dina känslor? Genom att ställa frågor från olika vinklar får du en mer nyanserad bild och undviker att fastna i ett negativt tankemönster. Fundera också på vad du ännu inte har testat. Om du hamnar i en liknande situation i framtiden – vad ska du prova att göra istället?
  3. Skriv ned dina reflektioner
    Att skriva ned dina tankar ger dig möjlighet att återkomma till dem vid ett senare tillfälle. Du får en konkret bild av hur du har utvecklats över tid och kan lättare spåra vilka insikter som har lett till förändringar. Dessutom skapar skrivandet distans från problemet, vilket gör att du kan betrakta det mer objektivt och känna ett inre lugn.

3 Reflektionsfrågor för din dagliga reflektion:

  1. Vad har gått bra idag och varför?
    Fokusera inte bara på det som varit utmanande, utan identifiera vad som faktiskt fungerade och vad du gjorde för att uppnå det. Det hjälper dig att bygga självförtroende och förstå dina styrkor.
  2. Vad har jag lärt mig?
    Istället för att fastna i vad som inte gick som planerat, leta efter lärdomarna. Vad har du lärt dig om dig själv eller om situationen som du kan använda framöver?
  3. Hur har jag agerat utifrån mina värderingar idag?
    Reflektera över dina handlingar och hur de stämmer överens med dina värderingar. Det hjälper dig att hålla en röd tråd i ditt självledarskap och ger insikt i vad som är viktigt för dig.

Genom att arbeta med dessa verktyg kan du öka din självinsikt, vilket i sin tur stärker ditt självledarskap. När du förstår dig själv bättre kan du navigera utmaningar med större lugn, skapa mer konstruktiva lösningar och fortsätta växa, både som ledare och individ. Jag märker att ju mer jag arbetar med detta, desto mer nyfiken blir jag på både mig själv och andra. Vad märker du för skillnad när du jobbar med ditt självledarskap?