Att hitta den röda tråden – mitt bidrag, kunskaper och färdigheter

Just nu är jag mitt i en process att göra en större förändring. Efter 6 år hos min tidigare arbetsgivare har jag avslutat min tjänst där. Det blir en tydlig brytpunkt att framförallt uppdatera mitt CV, att fundera på vad det är det viktigaste jag bär med mig i kunskaper och erfarenheter samt vad jag vill bygga vidare på framöver.

I förra veckan fick jag frågan att göra en kort beskrivning kring min bakgrund i en presentation samt även vad jag vill fokusera på framåt. När jag först började fundera kring vad jag skulle säga var det lite som det virrvarret i bilden nedan med många olika trådar, det var svårt att se/hitta den röda tråden. Däremot rätt snabbt så blev det tydligare för mig vad som verkligen varit det viktigaste jag burit med mig från varje del, och hur det blivit något jag sedan fortsatt att bygga vidare på i olika delar av arbetslivet.

Det är ju enkelt att rada upp anställningar och fakta kring namn på roll, längd på anställning osv. Det som tar lite längre tid är att beskriva vad som har varit mitt bidrag på dessa arbetsplatser och sammanhang. Samtidigt är det där skillnaden ligger för där börjar det tydliggöras vad som verkligen är det viktigaste jag tar med mig framåt, vilka lärdomar som adderar in mer kunskap och färdigheter till min kommande arbetsgivare. Lyssnade på Christer Olsson där han talade om att Livets skola där lär du dig mängder också, och om du skulle omvandla det till en examen så har du inte bara en utan antagligen flera.

Ett sätt att utforska och ge input till både bidrag, erfarenheter och färdigheter är att titta tillbaka 5, 10, 15, 25 eller mer år – det som du har mer distans till kan vara enklare att hitta garnändar att dra i

  • Skriv ner på papper händelser som har påverkat dig (positivt och negativt)
    Genom att använda post it, en händelse per lapp, kan du lägga ut dem på en tidslinje vilket ger extra visualisering
  • Du kan tex kolla tillbaka bland foto eller i din reflektionsdagbok (om du använder en sådan)

Fundera vad har du lärt dig av de händelserna/tagit med dig ifrån det

  • Vilka styrkor har du övat på?
  • Vilka kunskaper och erfarenheter stärkte du/tog du med dig?
  • Vilka vägval har du gjort? Vad ledde det vidare till?
  • Vad var ditt bidrag?

Avsätt 0,5-1h av din tid och var nyfiken på vad du hittar.

Ett annat sätt att kontinuerligt jobba med det är att skriva reflektionsjournal. Att dagligen eller minst en gång i veckan svara på frågan Vad har jag lärt mig idag? På så vis kommer du se vad du låter få växa i ditt eget ledarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *